Jesteś w dziale:
Gadaniec »
KLIKACZ 2012 - automatyczny klikacz, programowalna aplikacja do wywoływania myszy i klawiatury. Dowiedz się więcej »

phlaphi
22 postów

Strona WWW Akademii Podlaskiej

Najgorsza strona WWW uczelni! Nic tam nie mozna znalezc, informacje nieaktualne (pani podmienila terminy skladania papierow po moim telefonie), struktura archaiczna i pogmatwana, a przeciez na informie sa jakies zajecia z tworzenia stron WWW no i mamy 2005 rok, troche czasu do rewolucji webowej juz minelo, moznaby bylo uaktualnic wiadomosci z zakresu tworzenia serwisow webowych.

Grzechuu
2752 postów

dokładnie, studenci robią po kilkaset projektów rocznie, a zrobienie jednej prostej strony jest tak ciężkie, odnośniki są tak nielogicznie poukładane że wszyscy mają problem z poruszaniem się po stronie, a znalezienie satysfakcjonujących informacji graniczy z cudem

no i przede wszystkim brak wyszukiwarki

Grzechuu
2752 postów

ale to nie wszystko, bo kwestia tkwi także w samym zarządzaniu serwerem akademii, bardzo często zdażają się awarie

np. sajt który robiłem ( http://grzesio.eu/news.php?id=61 ) w tej chwili nie działa ale myślę że za jakąś godzinę będzie śmigał

najlepszym rozwiązaniem dla studentów jest zapisanie znalezionej strony na dyskietkę bo ile to razy mi się zdarzyło że w danym czasie liczyłem na serwis a on był zupełnie nieosiągalny, także podczas nauki na kolokwia:)

breusz
16 postów

mczy w związku z tym ze ap będzie adminować domeną .siedlce.pl mam się już bać o stabilność działania dnsów?

Grzechuu
2752 postów

dokładnie tak to wygląda jak na linku który wyżej opuiblikowałem:)

breusz
16 postów

oj faktyczine tragedia... teraz nie działa...

seba
5 postów

Całkiem niedawno zlewałem się z gościa, któremu to jak sam napisał Władze AP powierzyły misje "unowocześnienia" strony. Kolo szukał darmowego lub PŁATNEGO! CMS'a (z czego wnioskuje, że informatykiem to nie był bo takowy moógłby sobie sam napisać...) Albo i jeśli by się pokręcił to wziąłby jakąś dobrą pracę zaliczeniową od byle studenta - za załatwienie mu zaliczenia na 5 i było by po sprawie - no jednak na tyle bystry nie był :-) całość możecie przejrzeć na http://grzesio.eu/forum_temat.php?id_kierunku=11&id_a_n=10&id_tematu=861

A co do spraw bieżących... - stronka AP najlepsza nie jest i wiele się z niej żaden kandydat na studia nie dowie...
Jakiś czas temu powolutku wszystkie kierunki i jednostki z nimi związane zaczęły tworzyć własne strony internetowe - np instytut informatyki, katedra edukacji obronnej, zaklad plastyki, historia, politologia, biologia itd... no wiec gdyby chociaż na stronce były wyszczególnione linki do nich - kandydaci mogli by zasięgnąć lepszych informacji i w ładniejszej formie. Kiedyś tak było - zerknijcie na: http://web.archive.org/web/20040624224718/http://www.ap.siedlce.pl/akademia_pliki/studia/stdzienne.html
teraz nawet i tego nie ma... jest wsadzony jakis plik .doc i ten sam spakowany zip'em... http://www.ap.siedlce.pl/akademia_pliki/nenu/studia.htm
ze dwa miesiące temu poszedłem żeby coś z tym zrobić bo wiedziałem, że od groma osób (kandydatów na studia) wchodziło na robioną przeze mnie stronkę właśnie przez te linki ze strony głównej AP. Proszę gościa, który się tym zajmuje o zrobienie tego - a ten na to, że jest plik .doc i jest wszystko ok. Ja mu na to, że nie jest ok... zeby zrobil jak było rok temu - na to on, że rok temu to on dostał gotową strone z dydaktyki, to wstawil ,a teraz nie zrobili - zrobili plik .doc i ten on wstawil... Ciagne dalej swoje - zeby wiec poszedl ze mna do dydaktyki i poprosimy ich o zrobienie tego w wersji html - a on na to, że panie pan rozumie tu sa takie uklady ze jak ja pojde do dydaktyki i powiem ze chce zeby tak bylo zrobione to znaczy ze ja sam chce to zrobic i mi kaza to zrobic samemu a ja nie chce... bo widzi pan ile tu roboty, ile tabelek i wogole to to to nie nie ja nie bede tego robil... za duzo pracy... Otworzylem wiec z jego kompa ten plik .doc wordem, wzialem zapisz jako, zmienilem na html, potem juz tylko kolorek tła.... i stronka gotowa do wstawienia - bo w sumie co za roznica czy pisze generator=frontpage czy generator=microsoft word - i tak lipa i tak :-) ale tez nie pasowalo bo frontpagem by bylo lepiej... No to mówie - zrobi pan frontapagem... nie bo za duzo roboty... a wogole to nie ja mialem ta stronke robic bo rektor mnie powolal zeby sie zajmowac zawartoscia merytoryczna a technicznie mial robic kto inny ale costam nie wyszlo...
Wziąłem więc w końcu i powstawiałem w plik .doc hyperlinka do swojej stronki i dla pewności załadowałem z miejsca na serwer :-) za godzine pojawily sie hyperlinki do wszystkich instytutow, katedr i zakladow - i tak juz zostalo do dzisiaj :-)

Grzechuu
2752 postów

oto reklama AP tuż przed nowym naborem studentów:)

nie dziwie się że wszyscy wybierają studia poza Siedlcami, kompetencja przeraża,
a większość kadry werbuje sobie studentów pod własne cele dydaktyczne,

bez zaangażowania studentów i chęci poznawania nowych idei i rozwiązań nie zrobią ani doktoratu ani habilitacji no bo przecież jak, w jaki sposób? skoro świat się zmienia w mgnieniu oka

a tak na marginesie chciałbym zając się przebudową (lub chociaż wziąć w niej udział) serwisu głównego AP, po www.1praca.ap.siedlce.pl byłem bardzo zadowolony, wszystko przebiegło sprawnie i oby więcej takich zleceń, ale od czasu jak oddałem systemik pod władze uczelni ( a minęło już z pół roku) nikt tam nie zajrzał i nie poprawił braków ze strony kadry, a przecież ten serwis mógł pomóc nie jednemu studentowi w znalezieniu pracy, no przecież po coś te studia są:)

to ile procent po ukończeniu AP dostaje prace od ręki:) ?????? nie liczcie studentów kierunku informatyka, bo ci zaczynają pracować juz na drugim roku:)

STRONA GŁÓWNA . AKTUALNOŚCI . FORUM . ROZRYWKA . GALERIA . VIDEO . KLIKACZ . KONTAKT   All Rights Reserved  Grzesio.eu © ® 2002-2012.
Zaprojektował: Grzegorz Mistewicz