prawie 80 zł za wymianę prawa jazdy
Dziwię się że do tej pory nie słyszę glosów tych którzy protestują przeciw wymianie prawa jazdy na nowe. SAm fakt wymiany rozumiem i nie podlega wątpliwości, że kazdy musi to zrobić. Ale dlaczego i po jakiego h.... że się tak pieknie wyrażę mamy za to płacić my i w dodatku prawie 80 zł. Nie każdego na to stać, a co jak ktos zrobił prawko i nagle stał się bankrutem? Jakiś polityk nie pomyslał .
O tym fakcie przeczytałem na stronach www.siedlce.um.gov.pl, gdzie ogłoszona została informacja cyt: "Okres od 01.01.2005 - 30.06.2006 przewidywany był do wymiany praw jazdy wydanych w okresie od 1 maja 1993 do 30 czerwca 1999, a także praw jazdy wydanych po 01 lipca 1999 na poprzednio obowiązujących drukach."
Okres ten obejmuje prawie kazdego studenta, który uciułał sobie na prawko, był zdolny i zdał za pierwszym razem, otrzymał upragnione prawko a tu po kilku latach musi za nie jeszcze raz płacić i tak jakby na nowo opłacić za egzamin. Podczas egz. rozumiem że tam te prawie 80 zł idzie na paliwo, no nie każdy jest urodzonym rajdowcem i płaci się za nerwy egzaminatora, zestaw pytan, sprawdzanie itd itd, ale tutaj ? Za kawałek plastikowej kartki 80 zł ? to już lekka przesada.
I jeszcze na bezczela apelują cyt: Zważywszy na ilość niewymienionych dokumentów spodziewamy się znacznego spiętrzenia liczby wniosków przed upływem terminu wymiany. Spowoduje to niewątpliwie powstawanie kolejek a także wydłużenie terminu wytworzenia dokumentów. Akcja jest ogólnopolska a wszystkie dokumenty wytwarza jeden producent. Z tego względu wskazane jest aby jak największa liczba kierowców już teraz składała wnioski o wymianę praw jazdy.
Ja tam postoje w tej kolejce i aby mieli bardziej przejeb... w tak goracy dzień jak czerwiec to właśnie wtedy wypełnie wniosek !
Na szczęście cyt: W okresie oczekiwania na nowy dokument kierowcy pozostawia się dotychczasowe prawo jazdy. Należy je przedłożyć do unieważnienia w chwili odbioru nowego prawa jazdy.
A więc moga sobie wyrabiać i rok cały, mi to lotto i tak na to nic nie poradzę, a wam?
Ale te 80 zł, ech ide się spić!!! A potem mówią że polacy to taki naród co świata bez wódki nie widzi!
|